Responsive Web Design και γιατί σας είναι χρήσιμο;


escresp2

Responsive Web Design και γιατί σας είναι χρήσιμο;

Το 2010 πρώτος ο Ethan Marcotte ανέφερε τον όρο “responsive webdesign”(http://alistapart.com/article/responsive-web-design) .

Ανεπίσημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι responsive web design ορίζεται ως η τεχνολογία ανάπτυξης ιστοσελίδων που μέσω κώδικα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται – προσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με το τελικό χρήστη και τη συσκευή του.

Responsive web design definition

The control which designers know in the print medium, and often desire in the web medium, is simply a function of the limitation of the printed page. We should embrace the fact that the web doesn’t have the same constraints, and design for this flexibility. But first, we must ‘accept the ebb and flow of things.’

John Allsopp, “A Dao of Web Design

Πρόβλημα και Λύση

Σκεπτόμενοι την εποχή που διανύουμε μπορούμε να πούμε ότι η πλοήγηση στο διαδίκτυο δεν εστιάζεται μόνο σε σταθερές συσκευές pc ή mac όπως τα πρώτα χρόνια του internet. Σήμερα με τις νέες τεχνολογίες όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν φορητές συσκευές laptop , tablet , smart phones για τη πρόσβαση στις πληροφορίες του ενδιαφέροντος τους.

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται εδώ είναι ότι κάθε συσκευή έχει διαφορετικές διαστάσεις οπότε το εν λόγο πρόβλημα παρουσιάζεται και στην εμφάνιση των ιστοσελίδων που δεν έχουν κατασκευαστεί με τη τεχνολογία του responsive web design λόγο πιθανής έλλειψης συμβατότητας με την εκάστοτε συσκευή και το μέγεθος της οθόνης της .

Διαδικασία Λειτουργίας responsive web sites.

Οι ιστοσελίδες λοιπόν με τη τεχνολογία responsive αναγνωρίζουν <<έξυπνα>> το είδος της συσκευής και προσαρμόζονται ανάλογα έτσι ώστε να κάνουν την εμπειρία του χρήστη με την εκάστοτε συσκευή πλοήγησης πιο ευχάριστη και λειτουργική. Λεπτομερέστερα η εν λόγο ιστοσελίδα κάνει αναγνώριση της συσκευής και αν για παράδειγμα η συσκευή είναι σταθερός υπολογιστής ή laptop η ιστοσελίδα προσαρμόζεται στο μέγεθος της οθόνης του εν λόγο υπολογιστή και στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση. Αν υποθέσουμε όμως ότι μιλάμε για μια ταμπλέτα ή ένα κινητό smart phone αυτόματα και χωρίς να ασχοληθεί καθόλου ο τελικός χρήστης, τα διάφορα αντικείμενα όπως για παράδειγμα τα links ή τα τυχόν video όπως και φωτογραφίες συρρικνώνονται έως ένα αποδεκτό σημείο και στη συνέχει ανακατανέμονται ώστε να είναι δυνατή και ευχάριστη η πλοήγηση.

Πλεονεκτήματα που κάνουν το responsive design να ξεχωρίζει !

Μία σελίδα για όλες τις συσκευές: Υπό παλαιότερων δεδομένων και τεχνολογιών η ιστοσελίδας σας θα έπρεπε να αναπτυχθεί σε διαφορετικά μεγέθη που αυτό προϋποθέτει σχεδιασμό ιστοσελίδας από την αρχή για κάθε συσκευή ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος. Με τη καινούρια τεχνολογία η ιστοσελίδα σας φτιάχνεται από την αρχή για να λειτουργεί σε όλες τις συσκευές μειώνοντας αρκετά το κόστος σχεδίασης. Με αυτό το τρόπο λειτουργεί παντού χωρίς κανένα πρόβλημα δίνοντας το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Κερδίστε χρόνο : Στη περίπτωση που είχατε δύο σελίδες μια για κινητά και μία για υπολογιστή ή laptop , τις ενδεχόμενες ενημερώσεις θα έπρεπε να τις κάνετε δύο φορές χάνοντας σημαντικό χρόνο.

Νικήστε τον ανταγωνισμό : To responsive design είναι σχετικά καινούρια τεχνολογία και αν μιλήσουμε για τα ελληνικά δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι βρίσκετε ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Αυτό όμως αποφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα μιλώντας με όρους marketing. Όπως σε κάθε νέα τεχνολογία έτσι και σε αυτήν οι πρώτοι που τη χρησιμοποιούν ή θα τη χρησιμοποιήσουν παίρνουν αναγκαστικά μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Και πιο συγκεκριμένα στη περίπτωσή μας ο στόχος είναι οι χρήστες που χρησιμοποιούν tables smart-phones και άλλες φορητές συσκευές πλοήγησης.

Google analytics : Στα στατιστικά της responsive ιστοσελίδας εμφανίζονται και οι χρήστες κινητών τηλεφώνων όπως και ταμπλετών με αποτέλεσμα και να ανεβαίνουν οι χρήστες και η επισκεψιμότητα αλλά και να έχουμε ανά πάσα στιγμή δείγμα για το πόσοι και με τι συσκευή μας επισκέπτονται και κατ επέκταση να οργανώνουμε καλύτερα το περιεχόμενο με αυτά τα αποτέλεσμα στοχεύοντας σε καινούρια δεδομένα και σύνολα χρηστών – πελατών.

Επένδυση στο Παρόν και στο μέλλον: Από το σήμερα αλλά και στο μέλλον γνωρίζουμε συνέχεια νέες συσκευές με νέα μεγέθη και χρήστες. Με το Responsive web design αυτόματα σταματάτε να έχετε ανησυχίες για μελλοντικές συσκευές αφού η ιστοσελίδα σας θα λειτουργεί ακόμα και σε συσκευές που θα ενσωματώνουν κινητό και ρολόι αφού θα προσαρμόζεται σε όλα τα μεγέθη .

Επίλογος

Αυτή η νέα τεχνολογία προσφέρει νέα δεδομένα στην σχεδίαση ιστοσελίδων αλλά και στα δεδομένα στην επισκεψιμότητα web sites ανά το κόσμο. Δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες εταιρίες να έχουν εξαίσια εταιρική παρουσία στοχεύοντας χρήστες με διάφορους πλοηγούς – browsers αλλά και χρήστες διαφόρων συσκευών. Ζωντανό παράδειγμα είναι η σελίδα της εταιρίας μας που αυτή τη στιγμή επισκέπτεστε δεν έχετε να μικρύνεται και να μεγαλώσετε το παράθυρο του browser σας και να καταλάβετε τη διαφορά ή και να μας επισκεφθείτε από άλλη συσκευή όπως. smart phone ή tablet.

escweb.gr